top of page

 BRASSERIE TROPISCHE LANDBOUWSCHOOL, Deventer 

CATEGORIE

Herbestemmingsplan

 

PROJECTGEGEVENS

Opdrachtgever

Gemeente Deventer

 

Locatie

Deventer, Nederland

 

Omvang in m2 

420 m2

 

Ontwerpfase

2014 - 2015

 

 

 

OVER DIT PROJECT

Herbestemmingsplan voor de leegstaande Tropische Landbouwschool te Deventer gericht op de functie zorg.

 

Binnen het zorgcomplex werd o.a. een brasserie, 1ife,  gevestigd. De brasserie gaat net als het moderne zorgcomplex over het bekommeren om de ouderen. Het zorgen dat de oudere generatie niet vereenzaamd door binnen het complex bezoekers en bezienswaardigheden te vestigen voor het dagelijkse leven. Het gevormde concept ‘Centrage‘, het centraal stellen van de passage, staat als metafoor voor het beleven, proeven en ruiken.

 

DOEL Een functie bieden waar mensen van buitenaf naar toe komen, waar mensen samenkomen en vooral genieten

CONCEPT Centrage

DOELGROEP Jong en Oud

 

HERBESTEMMINGSPLAN 

Herbestemmen en het transformeren van leegstaande panden is een actueel onderwerp voor interieurarchitecten en architecten. Van ontwerpers wordt dan ook om een andere werkwijze gevraagd: ‘meer‘ verdiepen in mogelijkheden, kansen en belangen van potentiële opdrachtgevers/ doelgroepen door onderzoek te verrichten en te inventariseren.

 

Het woord zorg is een breed omvattend begrip, waarbij het hoofdzakelijk gaat om de bekommering over de gezondheid, maatschappelijke belangen en/of naasten. De zorg speelt een belangrijke rol in onze hedendaagse maatschappij, waarbij uiteenlopende voorzieningen, tijdelijke of blijvende steun bieden aan persoon het maatschappelijke probleem de ‘vergrijzing‘ en het ‘welzijnsgevoel‘ van de oudere generatie. De hedendaagse bezuinigingen van de overheid op de zorg neemt het gevoel van vereenzaming alleen maar toe. Door de leegstand, een actueel onderwerp, neemt de kans des te meer toe om op een innovatieve wijze een bijdrage te leveren binnen de maatschappij en de locatie te Deventer. Binnen het begrip zorg draait het om het bieden van een plek waar mensen zich optimaal op hun gemak voelen. Zorg is in de eerste plaats een relatie. Een relatie in een betrouwbare of juist onbetrouwbare omgeving waar gezamenlijk geholpen wordt het leven aangenamer of langer te maken. Het is een plek waar iemand heen gaat om zichzelf, een ander of het beste van te maken. Deze plekken worden door Manon Poliste binnen de Landbouwschool aangeboden in de vorm van een brasserie. Het ontwerp, zoals hiernaast is weergegeven, is ontstaan aan de hand van de ruimtelijk vormgeving van het bestaande pand aan te passen om het aantrekkelijk en functioneel te maken voor de doelgroep en buitenstaanders. Het vraagstuk ‘‘waar gaat het mis in de zorg voor ouderen?’’ en ‘‘Wat mist de buurt?’’ Ouderen worden vaak in een hokje gedrukt en vereenzamen. Daar speelt dit ontwerp op in door mede binnen het wooncomplex alledaagse faciliteiten te bieden waaronder een brasserie 1ink. 1ink het samenkomen en ontmoeten van mensen oftewel het éénzijn. Tijdens het ontwerpen is dan ook de architectuur aangepast om het welbevinden van de bewoners en gebruikers centraal te stellen. Het beiden van een centraal hart om binnen de markt en voor de samenleving kansen te creëren, door een plek te bieden die voor iedereen toegankelijk

en aantrekkelijk is. Een plek voor oud en jong, zakenmensen (flexwerkers) en/of gezinnen.

 

HET CONCEPT ‘‘DE CENTRAGE’’ 

CENTRAGE IS DE METAFOOR VOOR ZIEN, RUIKEN, PROEVEN EN BELEVEN.

Centrage is een samenvoeging van centreren en passage. De centrage is de metafoor voor het tonen, proeven, ruiken en verleiden van binnen en buiten. Wat gebeurd er bij een Passage? De dialoog aangaan, compartimeren, routing, de gebruiker centraal stellen, het verbinden en vooral prikkelen een totaal plaatje waarin een draagvlak wordt gecreëerd. Het centrale middenplein dat dient als een soort van passage met daaromheen de winkels en het restaurant. Het restaurant is één van de verbindende factors. Door de openheid is het goed te zien wat er gebeurd; het uitnodigen voor de voorbijganger trickeren om naar buiten naar binnen te gaan.

bottom of page